Hoe kies ik het juiste haardhout voor mijn openhaard?

Haardhouttoppers.nl helpt u graag kiezen!

Er gaat niets boven het hebben van een echt vuur in uw huis. Of u nu kiest voor een openhaard of een kachel, de aantrekkingskracht ligt in de directe warmte en de eenvoudige verbinding met de natuurlijke wereld waar een verwarmingsradiator gewoon niet tegenop kan. Qua huiselijkheid en gezelligheid is er zeker niets beters dan voor een knappend haardvuur te zitten met een goed boek en een lekker glas of rode wijn, vooral als het buiten koud en ellendig is.

Wat is het beste haardhout of brandhout?

Zowel hardhout als zachthout kunnen in uw openhaard worden verbrand, maar u moet zich ervan bewust zijn dat de twee houtsoorten verschillende eigenschappen hebben. Hardhout (zoals eikenhout, essenhout en beukenhout) heeft een dichte structuur – hun stammen hebben een hoge warmteafgifte en branden lang. Zachte houtsoorten (zoals berkenhout en elzenhout) hebben veel minder een dichte structuur, waardoor de verbranding sneller is dan hardhout. Als het vuur eenmaal aan is met zachte houtblokken, gebruik je harde houtblokken om het langzamer en langzamer te laten branden.

Ons assortiment haardhout bestaat uit diverse zachte en harde houtsoorten: gemengd haardhoutbeukenhoutberkenhouteikenhout en essenhout.

  • Berkenhout is een uitstekend haardhout dat goede warmte afgeeft en een heerlijke geur heeft. Het brandt sneller, dus het is het beste om het te mengen met eikenhout of essenhout.
  • Beukenhout heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met essenhout en is een andere grote keuze van hardhout voor uw open vuur.
  • Essenhout wordt vaak beschouwd als het beste brandhout vanwege de constante vlam en de royale warmteafgifte.
  • Eikenhout is een oude favoriet. Dit soort is extreem dicht en brandt langzaam en met veel warmte.
  • Gemengd haardhout (elzenhout, berkenhout en essenhout) heeft de combinatie van zowel zachte als harde houtsoorten bij elkaar gemengd.
Berkenhout Beukenhout Eikenhout Essenhout Haardhout mix
Kenmerken Zachte houtsoort. Brandt makkelijk en snel, geeft een mooie vlam. Harde houtsoort (meest harde soort). Brandt traag, warme vlam met weinig rook. Harde houtsoort. Brandt traag, warme vlam met weinig rook. Harde houtsoort. Brandt traag, geeft veel warme af met een mooi vlammenspel. Zachte houtsoort. Brandt makkelijk en snel, geeft een mooie vlam.
Redenen om te gebruiken Ontbrandt gemakkelijk. Wordt vaak gebruikt om de haard snel mee aan te maken of om maar een paar uur van een haardvuur te genieten. Geeft veel warme en rendement. Wordt vaak gebruik om een huis te verwarmen of om lang te kunnen genieten van een haardvuur. Geeft veel warme en rendement. Wordt vaak gebruik om een huis te verwarmen of om lang te kunnen genieten van een haardvuur. Geeft veel warme en rendement. Wordt vaak gebruik om een huis te verwarmen of om lang te kunnen genieten van een haardvuur. Ontbrandt gemakkelijk. Wordt vaak gebruikt om de haard snel mee aan te maken of om maar een paar uur van een haardvuur te genieten.
Bestellen Bestellen Bestellen Bestellen Bestellen
Hulp bij kiezen haardhout - Haardhouttoppers.nl
Hulp bij kiezen haardhout – Haardhouttoppers.nl