haardhout stooktips - haardhouttoppers.nl

De houtkachel of vuurkorf aansteken, hoe moet dat eigenlijk?

Het lijkt zo eenvoudig: een stapeltje hout, wat proppen papier, vlammentje erbij en klaar… Niets is minder waar, het gaat vooral om het hebben van geduld: rustig beginnen en rustig opbouwen.

Lees onderstaand onze tips waarmee u uw houtkachel of vuurkorf gemakkelijk kunt aansteken. Veel plezier!

1. Zorg voor voldoende zuurstof

Voordat de kachel aangestoken wordt moeten de luchttoevoer en/of de klep in het rookkanaal volledig geopend worden. Ook bij een vuurkorf is het belangrijk dat er voldoende zuurstof bij kan komen.

2. Vullen met houtblokken

Gebruik hiervoor schoon en droog hout. Begin met een aantal grotere houtblokken (met voldoende tussenruimte) als basis, leg daarop kleinere blokken. Afhankelijk van de ruimte kunnen de verschillende lagen het beste haaks op elkaar liggen. Twee lagen is voldoende om mee te binnen.

3. Aanmaakhout

Leg op de stapel hout een extra laag met aanmaakhout. Zorg dat tussen het aanmaakhout voldoende ruimte is. Leg vervolgens hier haaks nog een laag aanmaakhout op, wederom met voldoende ruimte tussen het hout.

4. Vuur aansteken met aanmaakblokjes

Leg onder de bovenste laag aanmaakhout, in de ruimte tussen het aanmaakhout, een of twee aanmaakblokjes. Doe dit voorzichtig zonder de stapel hout om te stoten. Steek vervolgens met een lange kaarsenaansteker de aanmaakblokjes aan.

5. Geduld: laat het vuur zijn werk doen

De houtblokken branden! Bij de meeste kachels is het verstandig om de eerste 5 minuten de deur nog even open te houden voor extra zuurstoftoevoer.

6. Hout bijvullen

Laat de luchttoevoer en de eventueel klep in de afvoer zoveel mogelijk open staan (hoe meer zuurstof hoe beter de verbranding). Vul de kachel bij met nieuw hout. Om de verbranding van het nieuwe hout rustiger te laten verlopen kunt u eerst het as naar achteren schuiven. Vervolgens legt u het nieuwe blok hout voorin de kachel met slechts een deel van het hout in het warme as. Hierdoor zal het verse hout rustiger ontbranden.

Wanneer u deze stappen volgt heeft u een prachtig brandend houtvuur. Deze methode zorgt voor een optimaal gebruik van het hout en beperkt de vieze rook tot het minimale.

 

Vuurkorven - Haardhouttoppers.nl