Wat is ovengedroogd haardhout?

De droogte van haardhout wordt uitgedrukt in een vochtigheidspercentage. Hout dat vers gekapt is heeft een vochtigheidspercentage van ongeveer 50%. Na enkele jaren drogen in de wind kan dit dalen tot onder de 20%. Ovengedroogd haardhout heeft een vochtigheidspercentage van onder de 20%. Haardhouttoppers.nl levert ovengedroogd haardhout. Het gekapte hout wordt in droogtekamers gedroogd en is daardoor vrij van schimmel, ongedierte en door het lage vochtingsheidsgehalte heeft een schonere verbranding (uw kachelruit blijft langer schoon).

Wat is het verschil tussen windgedroogd en ovengedroogd hout?

Ovengedroogd haardhout is hout wat door middel van droogovens is gedroogd. Hiermee wordt het vochtpercentage verlaagd tot minder dan 20%. Dit is vergelijkbaar is met twee tot drie jaar drogen in de wind.

Het voordeel van deze manier van drogen is dat ongedierte en schimmels eruit zijn waardoor het hout ook eventueel binnen opgeslagen kan worden. Een ander voordeel is dat goed gedroogd hout nog maar moeilijk vocht opneemt. De cellen in het hout zijn namelijk zo droog geworden waardoor het nagenoeg geen vocht meer opneemt. Het is dus ook niet erg als het ovengedroogde hout een keer nat wordt door de regen. Bij een droge dag is het hout gewoon weer net zo droog.

Windgedroogd haardhout is hout wat in de buitenlucht (onder een overkapping) door wind wordt gedroogd. Afhankelijk van het soort hout en de dikte van de blokken moet dit hout twee tot drie jaar buiten dragen om een voldoende laag vochtpercentage te krijgen.

Ovengedroogd haardhout:

+ Direct te stoken
+ Geen schimmels en/of ongedierte
+ Neemt moeilijk vocht op (dagje in de regen is niet erg)

Windgedroogd haardhout:

– Heeft hoog vochtigheidspercentage (veel rookontwikkeling en spatten bij ontbranding)
– Kans op schimmels en/of ongedierte
– Neemt sneller vocht op (nat hout kan niet gestookt worden)